Waarom ergonomisch dragen

Verschil ergonomisch en niet-ergonomisch dragen

Ergonomisch dragen

Het is óntzettend belangrijk dat je kindje in de draagdoek of (baby)drager goed ondersteund wordt. Dit betekent van knieholte tot knieholte. Je draagt je kindje ergonomisch door hem of haar in de kikkerhouding te dragen. Hierbij zitten de knietjes hoger dan de billetjes en heeft je kindje een bolle rug. Dit is een natuurlijke houding, de heupjes staan nu in de juiste positie; de heupkop sluit in de heupkom. Een ergonomische drager houdt rekening met de anatomie van zowel het kindje als de drager.

Ook draag je je kindje áltijd met het gezicht naar je toe. Het is onmogelijk om de kikkerhouding te creëren als je je kindje met het gezicht naar voren draagt. Dan wordt namelijk de rug hol geduwd en hangen de beentjes van je kindje recht naar beneden. Dit is niet goed voor de heupjes, de heupkop sluit nu niet in de heupkom. Vindt je kindje het fijner om wat meer te zien? Draag hem dan op je heup of rug.

Niet-Ergonomisch dragen

De niet-ergonomische dragers worden ook wel draagzakken of babybungels genoemd. Ze worden verkocht bij babyspeciaalzaken en ze zien er handig en trendy uit. Ze hebben ‘handige ‘gespen waardoor je ze snel aantrekt en op pad kunt. Maar zijn ze ook goed voor je kindje? Het antwoord is nee. Deze dragers hebben een smal zitvlak, waardoor je kindje niet van knieholte tot knieholte ondersteund wordt. Hierdoor hangen de beentjes naar beneden. Ook staat er in de handleiding dat je kindje met het gezicht naar voren mag kijken. Dit lijkt leuk voor je kindje maar is zéker niet aan te raden. Je kindje kan zich zo op geen enkele manier afsluiten voor prikkels van buitenaf. Kinderen zien veel en nemen alles in zich op. Het is belangrijk dat ze zich ook af kunnen sluiten, zich veilig kunnen voelen en in slaap kunnen vallen om alles te verwerken wat ze gezien hebben. Dit kan onmogelijk als je ze met het gezicht naar voren draagt. Ook anatomisch gezien is het niet aan te raden je kindje naar voren te laten kijken. De natuurlijk bolling van de rug van je kindje wordt nu een holling. Al het gewicht van je kindje komt nu op zijn/haar heupjes terecht en de wervelkolom vangt de schokken van elke beweging op.

Bovenstaande foto’s geven de verschillen goed weer. Wat kies JIJ voor je kindje?