Draagconsulent, een wijze vrouw 0

Het draagconsulent zijn

Zoals ik vorige keer al schreef ben ik in 2010 de opleiding tot draagconsulent gaan doen. Dit heb ik gedaan via Die Trageschule Dresden. De opleiding bestaat in totaal uit 3 opleidingen van 3 dagen. Vorig jaar heb ik deze afgerond en mag ik mij “Zertifiziert Trageberaterin der Die Trageschule” noemen. In Nederlands ook wel gediplomeerd draagconsulent genoemd.

e877b3dafe1011e297b922000a1fa527_7

Wat houdt het nu eigenlijk in om draagconsulent te zijn?

In de eerste plaats leer ik andere ouders hoe zij op fijne en aangename wijze hoe kindje kunnen dragen. Dit kan met een draagdoek of een draagzak. Afhankelijk van de vraag van de ouder leer ik één knoop helemaal stap voor stap of soms leer ik twee knopen. Wat vaker voorkomt is dat ik één knoop leer en daarna samen met de ouder(s) kijk naar wat voor andere dragers er zijn. Er is zoveel keuze online tegenwoordig dat het lastig is om te kiezen en dan is het fijn voor de ouders om het te kunnen proberen.

De praktijk

Inmiddels ben ik er wel achter dat in de praktijk een draagconsulent ook wordt gezien als een wijze vrouw, een moeder met ervaring. Ik krijg heel vaak vragen over (samen) slapen, borstvoeding, opvoeding, hoe mijn ervaring was. Uiteraard begin ik altijd met het knopen. En afhankelijk van de vragen ga ik dan één of meer zijwegen in. Meestal begint het met de vraag “mag mijn kindje ook in de draagdoek slapen?”  En dan is het even aftasten in hoeverre de moeder openstaat voor natuurlijk ouderschap. Ik vertel dan vaak als eerste dat je kindje negen maanden bij je in de buik heeft geleefd en uit de buik dus ook graag bij je wil blijven. Je kindje rekent op jou voor zijn of haar welbehagen.

539edc7cfda011e2a8fa22000ae9142a_7Een andere veel voorkomende vragenreeks is over borstvoeding. Prille moeders die nog wat opstartproblemen hebben, of moeders die al langer voeden en merken dat dit toch wat ongewoner is. Zelf heb ik langer gevoed en de nodige problemen ondervonden en omdat ik een tijdje vrijwilliger voor La Leche League wilde worden weet ik veel vragen te beantwoorden of kan ik tips geven. Ook verwijs ik wel eens door naar vrijwilligers of een lactatiekundige.

Meerdere vragen kunnen ook gaan over de hechting van een kind, over de opvoeding, tot welke leeftijd je kan dragen, wat ik wel of niet aanraadt qua verschillende dragers en wat mijn eigen voorkeur heeft. Door middel van diverse boeken, scholingsdagen en openstaan voor alles probeer ik hierin een zo breed mogelijke kennis op te bouwen zodat ik deze met de ouders kan delen.

Daarnaast kan een ouder ook vragen hebben over dragen in speciale situaties. Dit kan betrekking hebben op het kind maar ook op de ouder. Een vrij simpele is het dragen van een vrij jonge baby die wel al groot is. Het dragen van meerdere kindjes (tweeling of klein leeftijdsverschil). Ouders die hypermobiel zijn kom ik ook regelmatig tegen. Het kan ook nog wat specifieker zoals de ouder met een handicap.

Mocht ik zelf nog geen ervaring hebben dan kan ik via de beroepsvereniging, Vereniging van Draagdoekconsulten, altijd beroep doen op andere consulenten en hun ervaringen. En soms is het gewoon zien en uitproberen wat werkt samen met de ouder.