FAQ over dragen

Algemene vragen over dragen

Is het zwaar om je kindje bij je te dragen?

Dat zou je denken, maar dat is het niet! Als je een draagdoek of ergonomische drager gebruikt verdeel je het gewicht van je kindje over jouw eigen heupen, schouders en rug. Je kindje op je arm dragen is veel zwaarder. Als je je kindje begint te dragen train je ook je (rug)spieren, je kindje wordt zwaarder en je spieren worden sterker. Zo kan het dat anderen denken dat het heel zwaar is om bijvoorbeeld een peutertje te dragen, maar dat is het niet, omdat jouw spieren er aan gewend zijn.

Tot welke leeftijd of gewicht kan ik mijn kindje dragen?

Je kunt je kindje dragen zolang jullie dat allebei prettig vinden. Er zijn ergonomische dragers te koop voor baby’s, maar ook voor kleuters! Draagdoeken zijn niet leeftijds- of gewichtsgebonden. Een enkel merk heeft wel een maximum gewicht in de handleiding van de draagdoek staan, dit gaat dan vaak om vrij dunne (zomer)draagdoeken.

Ik heb last van mijn rug, kan ik mijn kindje dragen?

Dragen is juist goed voor je rug als je rugklachten hebt. Door je kindje te dragen bouw je sterkere rugspieren op, wat rugklachten vaak ten goede komt. Bouw het dragen wel rustig op, begin bijvoorbeeld met een kwartiertje op een dag en daarna steeds wat langer. Door je kindje te dragen ga je rechterop lopen, dit is goed voor je houding.

Is het niet zielig als mijn kindje niet naar voren kan kijken?

Nee, juist niet. Zéker in het begin vindt je kindje het fijn om naar jou te kijken, dat is vertrouwd. Jouw gezicht is wat hij of zij het allerliefst ziet. Je kindje kan zich als hij naar voren kijkt op geen enkele manier afsluiten voor prikkels van buitenaf. Kinderen zien veel en nemen alles in zich op. Het is belangrijk dat ze zich ook af kunnen sluiten, zich veilig kunnen voelen en in slaap kunnen vallen om alles te verwerken wat ze gezien hebben. Dit kan onmogelijk als je ze met het gezicht naar voren draagt. Ook anatomisch gezien is het niet aan te raden je kindje naar voren te laten kijken. De natuurlijk bolling van de rug van je kindje wordt nu een holling. Al het gewicht van je kindje komt nu op zijn/haar heupjes terecht en de wervelkolom vangt de schokken van elke beweging op. Dus het is juist zielig als je je kindje wél met het gezicht naar voren laat kijken.

Mijn kindje is ziek en heeft koorts, mag hij in de draagdoek?

Ja dat mag. Als je kindje ziek is wil hij vaak het liefst dicht bij mama (of papa) zijn. Let er goed op dat je je kindje niet te warm kleedt. De draagdoek vervangt een laagje kleding, dus doe je kindje een laagje kleding uit. In een rompertje, met bijvoorbeeld beenwarmers of een maillot aan in de draagdoek is prima. Je kindje moet zijn warmte kwijt kunnen, daarom adviseren we ook om een knoop te gebruiken met een enkele laag stof, in plaats van meerdere lagen. Draag je kindje niet te lang achter elkaar in de draagdoek, door jouw lichaamswarmte kan je kindje het nog warmer krijgen, hou daarom je kindje goed in de gaten en zorg ervoor dat hij goed drinkt.

Mag ik fietsen met mijn kindje in de draagdoek?

Of dat mag of niet bepaal je helemaal zelf, het is jouw kindje natuurlijk. Maar of het verstandig is? Nee. De kans dat je valt is natuurlijk klein, maar áls je valt zijn de gevolgen groter dan wanneer je kindje in een fietsstoeltje zit. Draag je op je buik dan kan je kindje het stuur van de fiets in zijn rug krijgen, levensgevaarlijk! Je kindje functioneert dan eigenlijk als airbag voor jou, zodat jij het stuur niet in je maag krijgt. Ook kun je op je kindje vallen en je kindje niet snel uit een moeilijke positie bevrijden omdat hij vast zit in de draagdoek. Draag je je kindje op je rug van krijgt hij bij een val niet het stuur in zijn rug maar valt hij weer van een veel hoger punt. Ook rugdragen op de fiets is dus gevaarlijk. Je kunt wel denken IK val niet zo snel, maar een ongeluk zit in een klein hoekje, je kunt ook aangereden worden. Wil je je kindje per fiets vervoeren doe dit dan in een fietsstoeltje óf als hij nog te klein is in een bakfiets.

Wat betekenen die afkortingen die ik heel vaak zie als het over dragen gaat?

Dat is ons vaker gevraagd! De lijst met de meest voorkomende afkortingen en begrippen vind je hier

 

Vragen over rekbare draagdoeken

Is een draagdoek omdoen niet heel ingewikkeld?

Nee hoor! Bij elke draagdoek die je koopt zit een handleiding. Hierin staan een aantal draagwijzen vermeld. Op onze pagina met draaginstructies vind je ook draagfilmpjes. Iedereen kan leren dragen met een draagdoek, alleen kost het soms even wat geduld.

Mag ik rugdragen met een rekbare draagdoek?

Wij van Durftedragen.nl adviseren je om dit niet te doen, ondanks dat dit misschien wel in de handleiding staat die je bij je draagdoek hebt gekregen. Het probleem zit hem er in dat je de draagdoek vaak niet strak genoeg krijgt. Omdat de doekt mee rekt (de naam zegt het al: rekbare draagdoek) is het mogelijk dat je kindje zich er uit wurmt. Omdat je je kindje op de rug niet goed in de gaten kunt houden zie je dus niet wat hij doet, je loopt het risico dat hij er uit valt. Dit filmpje is een voorbeeld waarom wij het rugdragen met de rekbare doek afraden. Wil je rugdragen, doe dat dan met een geweven draagdoek.

Moet ik mijn nieuwe rekbare draagdoek wassen voor het eerste gebruik?

Het hoeft niet, maar wij raden het wel aan. Kijk goed op het label van je draagdoek of ergonomische drager naar de wasinstructies en volg deze op. Je hoeft niet veel wasmiddel te gebruiken en gebruikt nooit wasverzachter!

 

Vragen over geweven draagdoeken

Is een draagdoek omdoen niet heel ingewikkeld?

Nee hoor! Bij elke draagdoek die je koopt zit een handleiding. Hierin staan een aantal draagwijzen vermeld. Op onze pagina met draaginstructies vind je ook draagfilmpjes. Iedereen kan leren dragen met een draagdoek, alleen kost het soms even wat geduld.

Ik wil een geweven draagdoek kopen, welke lengte heb ik nodig?

Als je alle knoopmethodes wilt kunnen doen heb je tot en met kledingmaat 34 een draagdoek nodig in maat 5 (4,20 meter). Heb je kledingmaat 36 t/m 44 dan heb je een draagdoek nodig in maat 6 (4,60 / 4,70 meter). Vanaf kledingmaat 46 schaf je om alle knoopmethodes te kunnen doen een draagdoek in maat 7 (5,20 meter) aan. Een kortere draagdoek aanschaffen kan natuurlijk ook altijd, daar kun je knopen mee doen die wat minder stof nodig hebben. Heb je een langere draagdoek gekocht en hou je bij een bepaalde knoop veel stof over, dan sla je de overige stof nog een keer extra om je middel.

Moet ik mijn nieuwe geweven draagdoek / ringsling wassen voor het eerste gebruik?

Het hoeft niet, maar wij raden het wel aan. Kijk goed op het label van je draagdoek of ergonomische drager naar de wasinstructies en volg deze op. Je hoeft niet veel wasmiddel te gebruiken en gebruikt nooit wasverzachter! De meeste draagdoeken voelen na een eerste wasbeurt veel soepeler aan, dit knoopt makkelijker en fijner.

Hoe krijg ik mijn nieuwe geweven draagdoek zachter?

Na de eerste wasbeurt zijn de meeste geweven draagdoeken al een stuk zachter. Dit ligt wel een beetje aan het materiaal. Een draagdoek met linnen is over het algemeen wat stugger in het begin.
Een draagdoek wordt ook zachter in de wasdroger, maar kijk eerst op het label of je doek in de wasdroger mag. Je kunt hem ook strijken, er op zitten, maar vooral lekker veel gebruiken om je kindje mee te dragen.

 

Vragen over ergonomische dragers (SSC’s)

Moet ik mijn nieuwe ergonomische drager wassen voor het eerste gebruik?

Nee, dit hoeft niet.

 

Staat jouw vraag er niet tussen?

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op en je krijgt zo spoedig mogelijk een antwoord.