Dragen met reflux 1

Reflux

Kan dragen de pijn van reflux verminderen? Uit eigen ervaring weet ik zéker dat is zo is.

Premature baby

Ons 2e zoontje werd 6 weken te vroeg geboren, na 2 weken in het ziekenhuis mocht hij mee naar huis. Eenmaal thuis was hij dag en nacht aan het kreunen en kronkelen, ik besloot een telefoontje te plegen naar de kinderarts. Die vertelde ons dat het kreunen bij premature baby’s hoort. Prematuurtjes kreunen nu eenmaal, dit zou vanzelf over gaan.

Huilbaby

Het kreunen ging over in huilen en na een aantal weken huilde ons zoontje voortdurend, behalve op het moment dat hij gedragen werd. Hij overstrekte zich dan nog wel eens, maar het huilen was beduidend minder. Vooral ’s nachts was het een drama, hele nachten liepen we met hem rond. Alleen dat leek een beetje te helpen.

Er vielen ons nog meer dingen op, onze zoon huilde en kronkelde niet alleen, hij “herkauwde” veel en hij liet zure boertjes. Toch spuugde hij niet en groeide als kool. Na 9 weken waren we de wanhoop nabij, het slaaptekort werd ons te veel. Onze zoon werd voor een week preventief opgenomen in het ziekenhuis. In het ziekenhuis werden allerlei testen gedaan en al gauw werd de oorzaak van het vele huilen duidelijk. Vince had verborgen reflux en een koemelkallergie.

Verborgen reflux en een koemelkallergie

Natuurlijk, dát was het, dáárom vond hij het zo fijn gedragen te worden. Doordat hij vaak rechtop tegen mij aan in de draagdoek zat, kon zijn voeding niet zo makkelijk omhoog stromen, de voeding bleef beter onder in zijn maag. Daarnaast gaf ik hem troost door dicht bij hem te zijn als hij pijn in zijn buikje had, masseerde mijn buik/borst zijn buikje als ik bewoog en gaf mijn lichaam zijn buikje heerlijke warmte. Helaas verlichte het dragen niet alles en kreeg hij ook maagzuurremmers en nam ik geen koemelk meer (Vince kreeg borstvoeding) om hem te helpen met zijn koemelkallergie. Door dit alles samen werd zijn jonge leventje wel minder pijnlijk en de eerste lachjes kwamen langzaam tevoorschijn.

Dragen met reflux

Vince sliep in de co-sleeper naast ons bed. We plaatsten boeken aan het hoofdeinde zodat zijn bed schuiner kwam te staan. Dit hielp iets.  Liggend op onze borst voelde hij zich het prettigst, hij werd rustig van onze geur, ademhaling en hartslag. Na 3 jaar was de koemelkallergie en reflux over, een behoorlijke periode, maar door het gebruik van de draagdoek heel goed te doen.
Onze ervaring neem ik mee in mijn consulentschap, ik ben al bij verschillende ouders geweest die een baby met (verborgen) reflux hadden. Het voelt prettig ouders hierin bij te kunnen staan en hen niet het gevoel te geven dat ze zelf het wiel moeten uitvinden. Zelfs het consultatiebureau en kinderartsen zien voor reflux patiënten het nut van dragen in. Dit is een erg grote sprong vooruit!