Fietsen met een draagdoek? 6

Voor mij een absolute no-go. Fietsen met je baby in de draagdoek. Ik weet dat de meningen er over verschillen en dat mag ook, maar afgelopen week werd mijn no-go gevoel bevestigd door een praktijkervaring.

Waarom niet?

Ik riep altijd al dat je niet moest fietsen met je kindje in de draagdoek omdat
A) Je kunt vallen.
B) Je kunt aangereden worden.
C) Er gebeurt iets anders onvoorziens.

En bij alle gevallen dat jij valt, valt je kindje met je mee. Je kindje valt van een hogere plek dan wanneer hij in het fietsstoeltje zou zitten. Draag je op je buik dan fungeert je kindje eigenlijk als airbag voor jou, als jij het stuur in je buik zou krijgen krijgt je kindje het in zich in plaats van jij. Als je ongunstig valt val je bovenop je kindje, de kans is groot want door zijn extra gewicht op je buik of rug val je sneller die kant op. Doordat je kindje in de draagdoek zit kun je hem niet heel snel uit een gevaarlijke positie bevrijden. Als je valt zit je kindje onbeschermd, zijn lijfje vangt de hele klap op.  Val je terwijl je kindje in het fietsstoeltje zit is dat óók erg maar dan vangt het stoeltje te grootste klap op, je kindje krijgt het stuur niet in zich, je kindje valt van een lagere plek, je valt niet bovenop hem en je kunt hem snel(ler) uit het stoeltje bevrijden.

Ad A.

Oké, de kans dat je valt is hartstikke klein. Want hoe vaak val je nu met de fiets? Bijna nooit, maar toch. Er hoeft maar een steentje op de weg te liggen of je bent even afgeleid. Iemand rijdt tegen je aan, het is glad of er ligt een obstakel op de weg.

Ad B.

Ook een superkleine kans maar het kan wel, er worden helaas dagelijks fietsers aangereden.

Ad C.

Er gebeurt iets anders onvoorziens. Punt A en B haalde ik al regelmatig aan als mensen mij vroegen waarom ze niet met hun kindje in de draagdoek moesten fietsen. Nu heb ik er een punt C aan toegevoegd. Een praktijkervaring, gecombineerd met punt A, gelukkig zonder baby in de draagdoek.

Wat er gebeurde

Mijn dochter Lisanne fietste afgelopen weekend van een gezellig etentje ’s avonds terug naar huis. Zonder haar zusje in de draagdoek, uiteraard, want ook zij vindt dat een no-go. Op een gewone weg, midden in een woonwijk lag ze van het ene op het andere moment op straat met de fiets boven op zich. Zich niet helemaal realiserend wat er precies gebeurd was krabbelde ze na een paar minuutjes overeind. Ze zag mensen voor de ramen staan, kijken en vervolgens de gordijnen dicht doen. Niemand die kwam helpen (waarschijnlijk dachten ze dat er een dronken iemand gevallen was ofzo… ze kwamen in ieder geval niet helpen). Opstaan ging nog niet want ze had overal pijn. Geen telefoon mee dus hulp inschakelen ging ook niet. Toen ze de moed bij elkaar geraapt had om op te staan verzamelde ze de onderdelen van haar fiets -die over straat verspreid lagen-  en ging op weg naar huis.  De fiets moest ze dragen want het wiel draaide niet meer rond.

Fietsen met je baby in de draagdoek

Hoe kon dit gebeuren?

Eenmaal thuis nam ze de schade op: overal pijn, een zeer pijnlijke neus en een gehavend gezicht. Snel alle plekken gekoeld en een bezoekje aan de Eerste Hulp gebracht. Haar neus was gelukkig niet gebroken. Wat was er met de fiets aan de hand? Het spatbord bleek gescheurd te zijn en de bevestiging van het spatbord was afgebroken en toen in het wiel terecht gekomen. Hierdoor werd het wiel geblokkeerd en heeft de fiets een noodstop gemaakt waarbij zij over de kop gevlogen is en op haar gezicht op straat kwam te liggen met de fiets boven op zich. Levensgevaarlijk!

Conclusie

Lisanne is er niet goed aan toe, ze zit onder de blauwe plekken. Gelukkig niets gebroken en de blauwe plekken trekken hopelijk gauw weg, maar de schrik zit er goed in, dat dit zomaar kon gebeuren. Hoe zou dit zijn afgelopen als zij gefietst had met haar zusje in de draagdoek?
Ik durf er niet aan te denken.

Wees verstandig en vervoer je kindje in een goedgekeurd fietsstoeltje, in de riempjes. Of in stoeltje in de riempjes in een bakfiets. Denk niet mij overkomt niets want een ongeluk zit in een klein hoekje!!!