Hoe dragen helpend is 1

Onzekerheid, spanning, paniekaanvallen. Allen in verschillende gradaties. Van dichtklappen tot hyperventileren, van rood aanlopen tot flauwvallen. Drukte kan voor mij enorm beangstigend zijn, soms zelfs verlammend. Er zijn tijden geweest dat ik situaties vermeed. Niet de dingen deed die ik eigenlijk wilde doen, uit angst. Binnen blijven. En ja, daar wordt het niet leuker van, het leven enzo.

En toen was ik zwanger

Toen was daar het verliefd-verloofd-getrouwd én zwanger. Ik vond het -ondanks de zware zwangerschap- prachtig een kleintje in mijn buik te hebben. Vanaf de eerste dag voelde ik me één met mijn baby. Hij was ook heel aanwezig. Meer wakker dan slapend (en nog!). Ik praatte tegen hem dan schopte hij mij (soms tot blauwe plekken aan toe). De deur uit gaan ging ineens een stuk makkelijker. En zelfs goed. Ik hoefde mijn handen maar op mijn buik te doen en daar was hij. Ik had ook het gevoel dat ik iemand moest beschermen. De baby in mijn buik mocht niks overkomen. Ik droeg mijn baby in mij en wij waren nu al volledig één.

dragen en beschermen

Dragen en beschermen

Inmiddels is mijn babyklein al weer een half jaar. We gaan regelmatig naar buiten. Wandelen over de stille dijk waar we niemand tegenkomen en enkel elkaar hebben maar ook de drukke stad bezoeken we regelmatig, of een vol museum en zelfs de intocht met carnaval.

Ik draag hem dicht tegen mij aan in de draagdoek. Met mijn jas en poncho over hem heen, zijn hoofd onder mijn kin tegen mijn borst aan. Ik leg mijn handen op zijn ruggetje of onder zijn billen. Soms voel ik zijn kleine voetjes in mijn handen. Ik ruik de zoete babygeur en snuif het op. Als ik voel dat de drukte me wat beangstigd focus ik me op mijn kleintje en geef hem een kus op zijn zachte wang. Hem bescherm ik, door hem dicht bij me te houden en onbewust beschermt hij mij ook.

Sterker dan ooit

Nee, ik ben nog steeds geen fan van drukke situaties. Ik heb ruimte nodig, wil geen gebots tegen mijn lijf. Maar met mijn liefste in de draagdoek tegen mij aan zijn we samen één en zoveel sterker dan ik ooit in mijn eentje ben geweest.