Lila met witte stippen! 1

De allereerste

Mijn eerste  ‘‘draagdoek’’ kocht ik op een bijeenkomst van de Haagse Borstvoedinggroep in Den Haag, een zelfgemaakte doek door de leidster van de groep, Lida van Ruijven, tevens schrijfster van het boek  ‘‘Ouderschap vanuit je hart’’. Victoria (’09) was toen een paar weken oud en ik heb de draagdoek klungelig een paar keer gebruikt in het begin. Toen ze zo’n 10 maanden was, merkte ik op vakantie in Frankrijk hoe ideaal de draagdoek was. Kasteeltjes bekijken, trapjes op en af, even staan kletsen met iemand, het ging allemaal veel makkelijker en overzichtelijker met Victoria tegen me aan, ondersteuend in de draagdoek. Maar bovenal was het voor haar ook zo fijn, op de hoogte van mama met alles meekijken.

Collage-Wendy

Het liefst 1 extra

Pas later, toen ik een draagconsult bij Marina had gehad en vooral toen Karel (’12) werd geboren, ben ik de kinderen veel meer gaan dragen. Ik kocht geweven draagdoeken en bezit nu ook een mei tai. Karel draag ik sinds zijn geboorte heel erg veel. Nu hij 1 jaar is en wat zwaarder wordt, draag ik hem een stuk minder op mijn buik. Ik kies nu vaker voor op mijn heup of op mijn rug.

Ik ga écht de deur niet meer uit zonder draagdoek. Als ik de deur achter me dichttrek check ik altijd of er een draagdoek achterin de auto ligt, het liefst 1 extra, want  ‘‘je weet maar nooit’’. In mijn studententijd werd ik gek als ik een aansteker was vergeten, nu rijd ik terug met de auto als ik mijn draagdoek ben vergeten. Het liefst knoop ik de draagdoek al half om of ik draag mijn simpele (allereerste) draagdoek als een soort sjerp zodat Karel er altijd in kan. Het gebruik van deze simpele doek wordt in het boek van Lida overigens ook uitgelegd, het is makkelijk om zelf te maken. Ik zeg wel eerlijk dat het voor lange stukken niet heel comfortabel is, maar voor binnenhuis of even een korte boodschap bij de supermarkt is het ideaal en voor mij dus onmisbaar. Ik heb vandaag toevallig een 2e doek zelf nagemaakt, zodat ik kan afwisselen.

Illustraties

Het dragen van mijn kinderen, als ook het geven van borstvoeding inspireert me bij mijn werk als illustrator / ontwerper. Inmiddels heb ik al heel wat draag-illustraties en borstvoedingskaarten gemaakt. In de illustratie in het geboortekaartje van Karel heb ik mijn allereerste draagdoek verwerkt. Wat in werkelijkheid gewoon maar een lap stof is, heeft voor mij een bijzondere betekenis gekregen. Ik ben er super zuinig op en zal deze  ‘‘lila lap met witte stipjes’’ nooit weggooien.

Tip van Wendy!

Het boek: ‘‘Ouderschap vanuit je hart’’