Op vakantie met het vliegtuig 0

vakantie2Als moeder van 4 kinderen zweer ik bij lijstjes. Ik maak ze overal voor. Boodschappenlijstjes, to-do lijstjes, to-shop lijstjes, lijstjes met klusjes voor de man en vakantie-inpak-lijstjes. Dat laatste doe ik sinds een paar jaar digitaal en dat is oh zo handig. Even bijwerken op de computer, uitprinten en inpakken maar. Elk kind heeft een eigen tabblad en zo pak ik handig en gauw alles in voor een korte stedentrip of zomervakantie. Draagdoeken staan standaard op mijn lijstje. Omdat niet mijn hele stash mee kan op vakantie moet ik altijd een selectie maken. Voor een korte stedentrip neem ik weer net wat anders mee dan voor 2 weken zomervakantie en als we de sneeuw opzoeken gaat er ook weer wat anders mee. Als draagdoekconsulent en webshop-eigenaar krijg ik, zeker in de vakantieperiode, bijna dagelijks de volgende vragen.

Wat mij vaak gevraagd wordt

We gaan binnenkort op vakantie, met het vliegtuig, en weten niet goed wat we moeten met de kleine. Mag je met de buggy tot in het vliegtuig komen? Waar blijft mijn buggy tijdens de vlucht? Is een draagdoek of draagzak veel handiger om mee te nemen?  Mag mijn kindje tijdens de vlucht ook in een draagdoek zitten? En als we dan geland zijn, hoe gaat dat dan? Als ik dan een draagdoek of draagzak mee neem, welke is dan het handigste?

Reizen met kinderen

Als je nog nooit gevlogen hebt met je kindje is dat ook wel heel spannend, maar je kunt de reis voor jezelf en je kindje een stuk makkelijker maken door je goed voor te bereiden. Een buggy mag bijna nooit mee het vliegtuig in. Als je geluk hebt mag je deze meenemen tot aan de gate, maar steeds vaker moet je de buggy gelijk al met je koffer inchecken. Daar sta je dan met je kindje op de arm. Je handen niet vrij voor een ouder kindje of om je handbagage te dragen. Verre van ideaal dus. Een draagdoek of draagzak mag je omhouden tot in het vliegtuig! Eenmaal in het vliegtuig berg je je drager op in het opbergvak boven je hoofd. Als je kindje nog geen eigen stoel heeft moet hij/zij tijdens het opstijgen en landen bij je op schoot zitten, in een speciaal kindergordeltje dat vastgemaakt wordt aan je eigen gordel. VliegtuigOok bij turbulentie moeten de gordels om en zit je kindje bij je op schoot. Maar voor alle tijd daar tussen mag je kindje heerlijk in de draagdoek of draagzak zitten als je dat zou willen. Maak je een lange reis en zit je in een groter vliegtuig kun je zelfs een wandelingetje door het vliegtuig maken om je kindje in slaap te wandelen. In een kleiner vliegtuig kan dit uiteraard ook maar is het wat lastiger want het is behoorlijk smal. Of je een draagdoek of een ergonomische drager mee neemt in het vliegtuig maakt eigenlijk niet zoveel uit, maar mijn persoonlijk voorkeur is dat laatste. Hoe smal het ook is in het vliegtuig, een drager omklikken kan áltijd. Met een draagdoek heb je toch een beetje ruimte om je heen nodig. Maar ook een ringsling of mei tai kunnen heel handig zijn. Klein en compact.

Mijn ervaring

Wij reizen best veel en regelmatig reis ik ook nog eens alleen met 3 kleine kinderen. Het vliegtuig is voor ons een ideaal vervoersmiddel, snel op de plaats van bestemming en relaxed omdat ik niet zelf hoef te rijden. Ik hoef alleen maar te zitten en me met de kinderen bezig te houden. Op mijn vakantielijstje staan altijd minimaal 2 draagdoeken en 2 ergonomische dragers. In het vliegtuig heb ik 1 ergonomische drager bij me, afgelopen vakantie was dit de Rose and Rebellion peuterdrager (zie foto’s). Al op het vliegveld zit Jasmijn op mijn rug zodat ik mijn handen vrij heb voor het inchecken. De koffer in één hand en de paspoorten in de andere hand.

Dragen in het vliegtuigEenmaal ingecheckt gaan we (als er voldoende tijd is) graag ergens wat drinken. Jasmijn in de kinderstoel of lekker bij mij op schoot aan de borst. Dan volgt het ritueel van allemaal  naar het toilet want dat doe ik met 3 kleine kinderen liever op het vliegveld dan in het vliegtuig, want het toilet in het vliegtuig is behoorlijk klein.

Keep Calm and Carry!

Tijdens korte vluchten zit Jasmijn meestal lekker op schoot, leest een boekje of speelt met haar knuffel. Toen ze kleiner was zat ze de hele vlucht heerlijk op mijn buik en sliep ze bijna de hele tijd.

Zodra het vliegtuig geland is doe ik het bagagerek open, drager om, kind er in en we wandelen dan zo het vliegtuig uit. Vaak kijk ik dan we een beetje met medelijden naar de ouders die met hun baby op 1 arm met hun vrije arm proberen hun bagage uit het vak te halen en zich daarna een weg naar buiten zoeken. Ook bij het wachten op de koffers bij de lopende band moet ik altijd en beetje grinniken als ik ouders met hun spartelende kindjes zie, wachtend op buggy. Daar hebben wij géén last van! Op vakantie gaan met kleine kinderen best even stressvol zijn, dus daarom:
Keep Calm and Carry!