Over rugdragen 0

Een groot deel van mijn consulten is om te leren rugdragen. Meestal komt de vraag bij een mama vandaan.  De leeftijd van de kindjes varieert hierbij. Over het algemeen kan ik zeggen dat eerste kindjes later op de rug gedragen gaan worden dan “tweede” kindjes. Zeker als het leeftijdsverschil tussen de kinderen klein is. Een exacte leeftijd is er niet te noemen.

bwcc

Vanaf welke leeftijd kan rugdragen?

Wanneer kun je gaan rugdragen is een veelgestelde vraag. Er is geen minimumleeftijd voor een kindje om op de rug gedragen te worden. Ik zeg altijd: je kan gaan rugdragen als jij als mama daar klaar voor bent. Je hebt je baby niet meer in het zicht op de buik, maar op je rug, je kan hem alleen nog maar horen en voelen. Oké, vanuit je ooghoeken of met een spiegel of je telefoon kan je hem altijd zien natuurlijk.

Baby’s tot 6 maanden

In een consult wordt er rustig de tijd genomen om te kijken welke wijze van op de rug brengen van je baby het beste bij jullie past. Een jonge baby tot een maand of zes zal met een zogeheten santatoss* op je rug gebracht worden. Hierbij pak je je baby mooi in en kan je hem veilig op je rug leggen, waarbij hij meteen in de goede houding zit om als knoop de rucksack* te knopen.

Oudere kindjes of wiebelkontjes

Bij oudere kindjes (meestal vanaf één jaar of als ze niet rustig meer blijven liggen) leer je vaak de supermanzwaai*. Gauw je kindje op de rug met draagdoek en al en dan verder knopen. Is jouw kindje een echte houdini, dan leer je een knoopwijze waarbij heel snel een knoop wordt gelegd zodat je weet dat je houdini er niet vandoor kan gaan.

Welke knoop leer ik?double-hammock

Welke knoop je leert in het consult is wel deels afhankelijk van de leeftijd van je baby. Is je baby jonger dan zes á zeven maanden dan is de rucksack de beste knoop. Deze biedt voldoende steun aan de hele rug, respecteert de natuurlijke kromming en zorgt ervoor dat de knietjes hoger zitten dan de billen. Over deze knoop hoor ik ook vaak: de ruck is ruk. Dat hoeft niet. Het is de bedoeling dat je zo hoog draagt dat de schouders van jou en je baby ongeveer op gelijke hoogte zit en dat de doek strak genoeg zit. Op die manier hangt het gewicht niet aan je schouders maar is dit juist over je rug/schouders verdeeld. Het is even oefenen in het begin.

Is je kindje een houdini dan is een SHBC* of een BWCC* een goede knoop, omdat je dan snel een knoop legt en je weet dat de draagdoek je helpt om je kindje op de rug te houden. De SHBC is een hogere knoop dan de BWCC, waardoor de BWCC meer geschikt is vanaf een jaar of twee.

RegenboogDe keuze is reuze

Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan de Double Hammock*, de DRS2S*, rugdragen met een ringsling of een korte knoopdoek. En mocht het knopen niet jouw ding zijn, dan kun je prima dragen met een zachte voorgevormde drager, in de praktijk vaak ook draagzak genoemd, of een mei-tai. Voordeel hiervan is dat je zeker weet dat je kindje stevig vast zit, het voelt voor beiden goed. Nadeel kan zijn dat niet iedere draagzak voor iedere ouder geschikt is. Je kan op een inloopochtend of consult bij een webshop of een draagconsulent diverse dragers uitproberen om te zien wat bij jullie past.

 

Wil je meer weten over rugdragen, draagdoeken of draagzakken, verder op de site kun je heel veel informatie vinden!

Termen met * kun je in youtube opzoeken.