Veilig dragen

Draag je kindje áltijd in een kwalitatief goede draagdoek of ergonomische drager, rechtop én met het gezichtje naar je toe.

We willen een veilige omgeving voor onze kinderen. Fietsen doen we met kinderen in een fietsstoeltje. In de auto gaan kinderen in een autostoeltje. Maar hoe zit het met dragen in een draagdoek of ergonomische drager? Zijn daar ook ‘richtlijnen’ voor?
Als je let op een aantal eenvoudige regels is het dragen in een draagdoek volkomen veilig voor je kindje.

Zorg er in ieder geval voor dat je draagt in een kwalitatief goede draagdoek of ergonomische drager. Er zijn helaas ook slechte dragers te koop, draagsystemen waarin het niet mogelijk is om je kindje veilig te dragen. Een voorbeeld hier van is de Infantino. Dit is een ‘bag sling’, hierin draag je je kindje in een diepe buidel, in een niet-natuurlijke kromming. Door deze foute kromming kunnen kindjes minder gemakkelijk vrij ademhalen, de luchtpijp kan vernauwd worden. Jonge kinderen kunnen dit zelf niet of nauwelijks corrigeren, ze hebben er de kracht én de reflexen niet voor. En doordat je kindje in die diepe buidel zit is er ook minder tot geen oogcontact mogelijk, waardoor je het niet direct opmerkt als het niet goed gaat met je kindje… hoe dit af kan lopen laat zich raden.

Draag je kindje dus áltijd in een kwalitatief goede draagdoek of ergonomische drager, met het gezichtje naar je toe én rechtop. Deze verticale houding is wél veilig voor je kindje.

ONS ADVIES

  • Draag je kindje rechtop (verticaal) en niet in de wiegehouding (horizontaal/liggend), dit vanwege verstikkingsgevaar.
  • Draag je kindje ook rechtop omdat dit beter voor de heupjes is, de kikkerhouding is een natuurlijke houding. In de kikkerhouding zitten de billetjes van je kindje lager dan de knietjes. De beentjes moeten niet recht naar beneden hangen.
  • Draag je kindje met het gezicht naar je toe, áltijd. Dit omdat de natuurlijke houding anders niet bereikt wordt en alleen zo kan je kindje zich afschermen tegen prikkels van buitenaf.
  • Span de draagdoek altijd goed aan, als je je kindje met je handen moet ondersteunen heb je de draagdoek niet strak genoeg aangespannen.
  • Zorg ervoor dat je niet te laag draagt. De ideale hoogte is op ‘kusjeshoogte’ (wanneer je je kindje makkelijk en kusje op het hoofd kunt geven dus).
  • Houd te allen tijde zicht op je kindje, je moet oogcontact kunnen maken. Bedek je kindje niet helemaal met de draagdoek.
  • Houd tussen de kin en de borst van je kindje een ruimte aan van ongeveer 2 vingers.
  • Borstvoeding geven in de draagdoek raden wij ten zeerste af, zeker als je dit in de wiegehouding (horizontaal/liggend) wilt doen. Dit vanwege het bovengenoemde verstikkingsgevaaar. De stand van het strottenhoofd in combinatie met de slikbeweging die je kindje maakt vormen een GROOT gevaar voor je kindje.
  • Wil je toch borstvoeding geven en discreet voeden? Zoek dan ergens een rustig plekje om te voeden, haal je kindje uit de draagdoek en gebruik de doek om een beetje over je kindje heen te leggen. Zo is veilig én discreet voeden mogelijk terwijl je oogcontact houdt met je kindje. Na het voeden knoop je je kindje weer in de draagdoek.

Kwalitatief goede draagdoeken en ergonomische dragers koop je hier.
Heb je een bepaalde draagdoek of ergonomische drager op het oog en twijfel je of deze goed is voor jou en je kindje? Stuur een mail naar Durftedragen.nl en we helpen je graag verder.

HOE HET NIET MOET

Foute dragers